Meniu pentru Paste

In ziua de Paste, tot crestinul merge la biserica la slujba sau sa se impartaseasca si apoi, impreuna cu familia sarbatoreste Invierea Domnului in cadrul unei mese festive.

Pastele se incadreaza in modelul preistoric de renastere simbolica a timpului si spatiului prin jertfa divinitatii adorate, substituita de o efigie, un om, un animal, o pasare sau un ou de pasare.

In aceasta zi se obisnuieste sa se manance oua inrosite si preparate din carne de miel, se fac gratare (daca vremea este frumoasa) si in unele zone ale tarii se duce cu colindul.

Mielul este simbolul lui Iisus in intreaga traditie crestina. Rugaciunile pentru binecuvantarea mieilor dateaza din secolul VII, iar din secolul IX, pe masa de Pasti a Papei mielul fript a devenit un fel principal. In Europa sunt foarte populari si mieii din unt, paste sau zahar.

Pentru ca ouale nu puteau fi consumate in timpul postului, ele au ajuns la loc de cinste pe masa dupa Inviere. In traditia crestina, oul, colorat si impodobit, este simbolul Mantuitorului, care paraseste mormantul si se intoarce la viata, precum puiul de gaina iesit din gaoace.

MENIU pentru PASTE

Aperitive

Oua rosii
Rulouri de somon cu branza
- Drob de miel cu ou fiert
Rulada cu sunca presata
Pasta de iepure
Jumari campenesti
Bulete de cascaval
Aperitiv din branza de vaci
Rosii umplute cu salata de vinete
Oua umplute

Borsuri, ciorbe si supe

Ciorba buna de miel cu macris
Ciorba de berbec
- Ciorba de batal (berbecut) cu legume
Ciorba din carne de oaie
Ciorba de ciocanele
Miel cu ciuperci
Cus cu carne de miel
Mancare de ceapa cu carne de miel
Ostropel de miel

Felul principal

Friptura de miel la tava
Costite de miel in sos de vin
- Friptura de miel impanata cu usturoi si slanina afumata
Miel la gratar
Pui umplut
Friptura de pui
Antricoate inabusite
Pui la cuptor umplut cu ficatei
Friptura de porc cu bere
– Muschi de berbec la tava
Pulpa de caprioara ca la protap
– Ciocanele de pui cu ratatouille

Garnituri

Cartofi lory-cony
Sufleu cu ciuperci
Pilaf cu legume
Cartofi inabusiti
Cartofi taranesti
Pilaf cu legume
Ciuperci la cuptor
Orez Malacca
Cartofi inabusiti cu ciuperci
Cartofi frantuzesti la cuptor
Legume la cuptor
Cartofi fondanti

Salate

Salata combinata
Salata Fattoush – specific libanez
- Salata cu piept de gasca afumat
Salata de pui cu maioneza
Salata de cartofi
Salata greceasca cu sunca si ton
Salata milaneza cu ceapa
Salata de cruditati cu sunca presata
Salata de cartofi cu ficatei de pasare
Salata de ardei copti
Salata de castraveti si rosii
Salata cu cascaval pane si carpaccio de ciuperci
Salata ruseasca

Desert

Pasca traditionala cu branza de vaci
- Pasca cu smantana
Pasca cu stafide
Cozonac bicolor
Cozonac din aluat cu smantana
Cozonac cu mac si stafide
Cozonac tras in ciocolata
Cozonac moldovenesc
- Prajitura “Aurora”
Prajitura cu nes
Prajitura caramel
Ciocolata de casa
Chec cu fructe
Mini savarine
Tort de mere
Tort cu ciocolata

Stai cu noi

Pentru a primi retete de bunatati pe email, trece-ti adresa in campul de mai jos si apasa "Ma abonez"

Trackbacks/Pingbacks

  1. Meniu de Post | Meniuri | Bunatati.ro - 24 februarie 2014

    […] Meniu pentru Paste […]

Lasă un răspuns