Meniu pentru Paste

In ziua de Paste, tot crestinul merge la biserica la slujba sau sa se impartaseasca si apoi, impreuna cu familia sarbatoreste Invierea Domnului in cadrul unei mese festive.

Pastele se incadreaza in modelul preistoric de renastere simbolica a timpului si spatiului prin jertfa divinitatii adorate, substituita de o efigie, un om, un animal, o pasare sau un ou de pasare.

In aceasta zi se obisnuieste sa se manance oua inrosite si preparate din carne de miel, se fac gratare (daca vremea este frumoasa) si in unele zone ale tarii se duce cu colindul.

Mielul este simbolul lui Iisus in intreaga traditie crestina. Rugaciunile pentru binecuvantarea mieilor dateaza din secolul VII, iar din secolul IX, pe masa de Pasti a Papei mielul fript a devenit un fel principal. In Europa sunt foarte populari si mieii din unt, paste sau zahar.

Pentru ca ouale nu puteau fi consumate in timpul postului, ele au ajuns la loc de cinste pe masa dupa Inviere. In traditia crestina, oul, colorat si impodobit, este simbolul Mantuitorului, care paraseste mormantul si se intoarce la viata, precum puiul de gaina iesit din gaoace.

MENIU pentru PASTE

Aperitive

- Oua rosii
- Rulouri de somon cu branza
- Drob de miel cu ou fiert
- Rulada cu sunca presata
- Pasta de iepure
- Jumari campenesti
- Bulete de cascaval
- Aperitiv din branza de vaci
- Rosii umplute cu salata de vinete
- Oua umplute

Borsuri, ciorbe si supe

- Ciorba buna de miel cu macris
- Ciorba de berbec
- Ciorba de batal (berbecut) cu legume
- Ciorba din carne de oaie
- Ciorba de ciocanele
- Miel cu ciuperci
- Cus cu carne de miel
- Mancare de ceapa cu carne de miel
- Ostropel de miel

Felul principal

- Friptura de miel la tava
- Costite de miel in sos de vin
- Friptura de miel impanata cu usturoi si slanina afumata
- Miel la gratar
- Pui umplut
- Friptura de pui
- Antricoate inabusite
- Pui la cuptor umplut cu ficatei
- Friptura de porc cu bere
Muschi de berbec la tava
- Pulpa de caprioara ca la protap
Ciocanele de pui cu ratatouille

Garnituri

- Cartofi lory-cony
- Sufleu cu ciuperci
- Pilaf cu legume
- Cartofi inabusiti
- Cartofi taranesti
- Pilaf cu legume
- Ciuperci la cuptor
- Orez Malacca
- Cartofi inabusiti cu ciuperci
- Cartofi frantuzesti la cuptor
- Legume la cuptor
- Cartofi fondanti

Salate

- Salata combinata
- Salata Fattoush – specific libanez
- Salata cu piept de gasca afumat
- Salata de pui cu maioneza
- Salata de cartofi
- Salata greceasca cu sunca si ton
- Salata milaneza cu ceapa
- Salata de cruditati cu sunca presata
- Salata de cartofi cu ficatei de pasare
- Salata de ardei copti
- Salata de castraveti si rosii
- Salata cu cascaval pane si carpaccio de ciuperci
- Salata ruseasca

Desert

- Pasca traditionala cu branza de vaci
- Pasca cu smantana
- Pasca cu stafide
- Cozonac bicolor
- Cozonac din aluat cu smantana
- Cozonac cu mac si stafide
- Cozonac tras in ciocolata
- Cozonac moldovenesc
- Prajitura “Aurora”
- Prajitura cu nes
- Prajitura caramel
- Ciocolata de casa
- Chec cu fructe
- Mini savarine
- Tort de mere
- Tort cu ciocolata

Trackbacks/Pingbacks

  1. Meniu de Post | Meniuri | Bunatati.ro - 24 februarie 2014

    […] Meniu pentru Paste […]

Lasă un răspuns